#139 - Turki

Kota Bologna

Assalamualaikumwarahmatullah.
I'm back with full of wishes and hopes. Err, Turki, here I come.
I am very impressed with Turki. Disebalik kota Ankara dan Istanbul yang pasti menawan mata, pastinya ada sejarah yang buat hati rasa tidak selesa. Sewaktu empayar pemerintahan Khalifah Uthmaniyah, masih aman. Tanpa sebarang sengketa, tanpa sebarang peperangan yang melibatkan rakyat Turki. Setiap pemimpin mereka juga sangat mentaati Allah yang Maha Esa. Namun, apabila iman mereka sedikit goyah, hanya sedikit... Akhirnya Turki jatuh dibawah pemerintahan Ataturk yang kejam.

Mustafa Kamal Atarturk. Apabila membaca cerita sejarah megenai dia, buat hati saya rasa sakit. Sakit! Apabila azan dilaungkan dalam bahasa Turki, Al-Quran dibaca dalam bahasa Turki, Mustafa Kamal Atarturk yang kononnya mengaku Islam namun meneguk arak bergembira dengan arahannya yang ridiculous itu! Ahhh, pedihnya hati mengenangkan nasib ibunya Zubaidah yang inginkan anaknya itu menjadi seorang Hafiz yang diredhai Allah. Namun, rakyat Turki tidak mudah terpengaruh malah menyembunyikan naskhah Al-Quran berbahasa Arab untuk menjaga iman mereka daripada goyah.
Stesen Chiusa

Secangkir Teh Pengubat Letih written by Hasrizal Abdul Jamil has opened my heart to a country that has been known by its architecture building. Islam di Turki sangat menarik. Kalau sesuatu kelompok masyarakat itu mengamalkan Islam, amalan mereka sangat berkesan dan akhlak Islam mereka sangat sebati. Kebanyakan daripada mereka adalah Huffaz kerana pada era pemerintahan Atarturk, mereka sedaya upaya menghafaz Al-Quran untuk mengekalkan kesempurnaan Al-Quran dalam bahasa Arab.

Berlainan pula dengan sesuatu kelompok yang langsung tidak mengamalkan Islam dalam kehidupan seharian mereka, ini menyebabkan mereka dengan sesuka hati meneguk arak di khalayak ramai walaupun mereka Islam. Amalan mereka ini langsung tidak menyerupai Islam namun bukan salah mereka. Ada juga yang langsung tidak tahu membaca Al-Quran kerana Al-Quran sudah dialih bahasa dalam bahasa Turki pada zaman Atarturk. Aya Sofia yang diajdikan masjid oleh Sultan Mehmet al-Fateh itu ditukar menjadi gereja lalu dijadikan muzium. Alahaaai. Alhamdulillah Masjid Biru masih kukuh!

Itulah uniknya. Bukan saya nak kata, bagusnya negara mereka, namun amalan Islami mereka sangat tinggi berbanding kita. Tepat jam 8.30 malam, mereka pasti akan menghentikan segala kerja mereka. Berbual, membasuh baju, bermain atau apa-apa sahaja. Untuk apa? Mereka mahu menonton berita. Alaaahh, berita je pun. Namun, berita itulah yang mereka tunggu-tunggu. Berita terkini untuk menambah pengetahuan mereka. Sehinggakan mereka mungkin berbalahan sesama sendiri kerana terlepas satu perkataan atau maklumat yang diucapkan oleh pemberita. Cuba kita bandingkan dengan kita di Malaysia yang sedia aman ini? Hmmmm...

Uniknya Turki is when most of the name of their boys or sons are Mehmet not as well as Muhammad. Why? They just anwered that kalau yang buat salah itu Mehmet sudah pasti : "Mehmet, kau telah berdosa kerana buat ini dan ituuu." Bukan Muhammad yang kita sanjung itu yang diburukkan. Sayangkan mereka pada Nabi Muhammad?

P/s : Sejuk sangat di Turki sampai hidung pun merah and sangat kelakar apabila mulut hembus 'asap' !Comments

 1. uwaa kak aimi pegi turkey~!
  nsah gi sna thun 2009 c:
  hihi .. best bjalan?? ^.^

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum :)
  Adik pergi turki ya?
  Bila tu? heheheee
  Alhamdulillah. Semoga mendapat ibrah dari tempat tu!

  ReplyDelete
 3. @하니사
  hehe, best sgt. tp sejuk melampau. sampai beku hidung. hehe ;)

  ReplyDelete
 4. @Athirah Khairina
  Waalaikumussalam. Aah. Last week pergi. Hehe. Banyaaaak sgt ibrah dri tempat tu. Especially tentang kisah Atarturk :)

  ReplyDelete
 5. sejuk la yg best tu!! c: akak p x museum atarturk 2??

  ReplyDelete
 6. @하니사
  pergi ! best and there I got to know the real Turki before ;)

  ReplyDelete

Post a Comment

comment me :)

Popular posts from this blog

197 - it's been a while

201 - a sharing to heal your pain