Skip to main content

#138 - Aman.

buminiajarsayabanyakperkara

Assalamualaikumwarahmatullah.
Okay. It has been 4 weeks or should I say a month since I changed my URL and all the contents in this blog. Bukannya nak lari from the stuffs, people or anything else. It's just saja-saja. Acceptable reason? Ehek, disebabkan dah ramai yang tidak mengetahui apa-apa mengenai blog ini dan menganggap that nurijtihad or imia is DEAD, I am not that Imia anymore. Disebabkan dah tak ramai reader lagi senanglah saya nak menulis. Tidak perlu memikirkan perasaan siapa-siapa. Yang saya kenal.

Errr, I am too happy with this new URL. Huahuahua. Nampak ringan sikit. LOL. Wokeyh, hari saya nak cerita tentang kahwin-mawin. Erk, salah kata ganda sebenarnya. Saya tak rasa ada yang membaca. Lagi bagusss. Okay, dekat Tumblr lately banyak sangat aih post tentang 'dia' whish is not Allah but lelaki, muslimin, akhi, etc. Rasa macam dah besar sangatlah pulak nak have a talk about this topic. I still seventeen, okay.

Ada terbaca satu kata-kata yang menarik, tapi seriously rasa geli sebab rasa saya still budak lagi. Budak la sangat. Heh.
Saya diajarkan untuk tidak meletakkan kamu di hati saya, tetapi di atas sejadah sahaja. Agar kelak apa sahaja yang Allah tetapkan ke atas diri kita, saya bisa ikhlas dan reda. Allah sebaik-baik pembuat rencana. 
That words memang laaaa. Buat rasa diri kita semua terbuai-buai dengan rasa cinta yang mendalam buat si dia yang kita juga tak pasti benarkah dia untuk kita. kita mungkin tak pernah menyebut nama si dia, mungkin tak pernah jugak nak bagitau sahabat di samping kita bahawa kita punya perasaan buat si dia.
Adessss, saya memang tak pernah ada pengalaman. Tapi saya ada cerita. Bukan mengenai saya tetapi seorang sahabat saya.

Next entry la kot, sebab saya mahu menunaikan tanggungjawab saya pada yang Esa.

Comments

  1. kak aimi!!ni hanisah~ igt lg x??u wrote a post about me b4 ^^ hihi just wanna ask: mcmana sekolah dkt kisas? bagus x? budak2 dya baik x? sb nisah lpsn pmr 2012 n dh apply kisas. cuma xtw lg btul2 nk pndah ke x.. hihi wassalam~

    ReplyDelete
  2. @하니사
    kak aimi still igt hanisah kwn hanan ;)
    errrmmm, KISAS memang superb best. kat sana, semua orang tak sempurna. tapi bagi kak aimi, batch tu baek sebab diri kita sendiri. kak aimi tau nisah mesti boleh survive punya. apa2 tanya akak tau :)

    ReplyDelete
  3. yeaa kak aimi igt kmi 2 org \o/ kekeke
    frankly speaking, i'm tired of changing schools..
    n scared at the same time
    but i'll try my best to survive !
    hii~! ok, thanks kak aimi <3

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,
    Not sure Aimi ingat akak ke tak :)
    But once I used to visit your blog.
    Apa khabar ya? Semoga sihat selalu. In shaa Allah.
    May you have another a wonderful year :)

    ReplyDelete
  5. @하니사
    welcome. nanti bolehlah akak ade junior blogger kat kisas . huhu

    ReplyDelete
  6. @Athirah Khairina
    Waalaikumussalam. Alhamdulillah, saya ingat akak lagi ;)
    Alhamdulillah, saya kat sini sehat2 je. Bestnye akak, it's snowing, ryte?

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah.
    Yup it's snowing.
    Ni Aimi baru habis SPM kan? :D
    Buat apa jer?

    ReplyDelete
  8. @Athirah Khairina
    aah, emmm, aimi jage anak buah dkt rumah akak. then, nak amek lesen kereta. hehe. akak lps SPM dulu akak buat ape?

    ReplyDelete

Post a Comment

comment me :)

Popular posts from this blog

197 - it's been a while

for being imperfect, that is human.

you wish for a perfect day without any flaws, angers, and sorrow but it turns out vice versa.

it’s normal, my dear.

for being imperfect, indeed is for human.

how well you planned your day, 

but because you are a imperfect human who planned,

Allah the perfect one, knows how it will be going; well or bad.

how well you planned your week,

but because you are human full of flaws,

Allah planned it better for you; in many ways.

how well you planned your life,

but because you are a human,

ask, pray, and beg Him to give you the best,

as He knows what’s the best for you.

190 - Wordless Wednesday #4 - a traveler

201 - a sharing to heal your pain

Our iman is not constant. Sometime we feel more close with Allah SWT and sometime we don’t. So when you feel your iman is low turn to Allah SWT and ask for His help. Don’t leave salaah; it’s the foundation and it helps to strengthen our relationship with Allah SWT. The emptiness that we feel can only be filled with the love of Allah SWT. When we try to fill that emptiness with something else that can be a love for a person, wealth etc. then it will cause great pain in the end. When we love something more than Allah SWT then it will cause greatest pain. So strive to get closer to Allah SWT. “Truly in the heart there is a void that can not be removed except with the company of Allah. And in it there is a sadness that can not be removed except with the happiness of knowing Allah and being true to Him. And in it there is an emptiness that can not be filled except with love for Him and by turning to Him and always remembering Him. And if a person were given all of the world and what is in it…