Posts

Showing posts from March, 2012

Changing

Image
As-salam . Changing . Sometimes feel like silence is better walaupun membaca blog ni takpun mengeluarkan suara but I feel that silence ( in a way does not write anything ) is much better .
My hand is instructed by my brain to write a thing .
Not a random thing . Something that can pleasant other hearts , maybe ?

This post actually for Hanisah , an inspired girl that can play piano well , kan ? ;)
Hanisah , you want to be a better person , right ?
Memang peliklah sape-sape je yang tak mahu jadi baik . Teringat pulak waktu darjah dua , cikgu kelas tanya :
" Siapa nakjadi baik ? "
" Sape yang tanak baik , cekgu ? "
Tu jawapan budak darjah dua , dekat Perak tempat saya belajar duluu .
See , sape tak nak jadi baik ? Macam mana nak jadi baik . Kalau ikut jawapan skemanya , ikut perintah Allah , tinggal larangan Allah --> dah boleh jadi baik .
Tapi , cakap senaaaang . Praktiknya ?

Macam nilah , orang kata be better than you were yesterday, kan ?
Bagi saya , nak jadi bai…

Heart

Image
As-Salam . Alhamdulillah . I'm home . Celebrated by Hareez's birthday cake . Supported by fast food sponsored by Kak Hasanah . Full ~ But , it is not the point that I want to elaborate . It is about our heart . Kita sering bertanya dekat orang lain ,
" Eh , aku rasa aku buat ni dah kira ok tau daripada kau yang tak buat apa-apa ."
Takpun ayat paling selekeh sekali macam ni ,
" Eh , bukan aku lagi baik daripada kau ke ? "
See , ini bukan nak cerita pasal perasan baik ke ape . Ni nak cerita pasal hati kita . Kita mesti selalu kan tiba-tiba nak je fikir orang tu buat something sebab apa . Dan muncullah fikiran yang menerawang ( maafkan saya , vocab yg sesuai x dpt dcari ) dalam akal macam-macam yang buruk tentang orang tu .

Hati , hati . Apasal la kau degil sangat . Jangan suuzon . Jangan suuzon . MasyaAllah . Marahlah diri sendiri . Kenapa selalu je nampak kesalahan orang lain instead of their kindness ?
Kenapa selalu je nampak diri sendiri tu baik ?
Pernah de…