Skip to main content

Jatuh dan Gagal


As-Salam .
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani .
Just now , I'm done with my holiday package , Biology Paper II and III . So , it's now 7 out of 14 . Half . Ya Allah , permudahkanlah . Ya , malas sering menti di bibir saya . Tapi dengan semangat plus kecuakan untuk menghadapi SPM 2012 , saya cuba untuk menjadi rajin . Dan sekarang plan untuk belajar 5 jam sehari . Cukup ? Harapnya saya sabar . Ilmu kan luas . Mana mungkin saya hanya belajar untuk SPM kan ? Ya , harapnya saya belajar kerana ingin menjadi seorang yang berguna dan berilmu dalam menyebarkan dakwah Islam dekat bumi ini . Walaupun bumi Malaysia , apa salahnya . Bumi juga kan ?
Kita merancang , Allah merancang , dan sesungguhnya perancangan Allah adalah yang terbaik .
That word make me realise again . Kita rasa apa yang kita mahu terbaik untuk kita . Tapi , sebenarnya tidak ! Bila tidak , Allah memberi sebenarnya apa yang kita tidak mahu . Dalam masa terdekat , banyak yang saya rancang , saya tak dapat capai . Tapi bila Jat kirim email dekat saya , nasihat itu ini , bila dia sertakan words tu , baru saya sedar . Kita boleh rancang , minta itu ini daripada Allah , tapi bila benda tu bukan terbaik untuk kita , kita tak akan dapat . Teringat pula kepada firman Allah :
" Boleh jadi kamu membenci sesuatu , padahal ia amat baik bagimu , dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu ; Allah mengetahui , sedang kamu tidak mengetahui . " Al-Baqarah : 216.
Ayat tu dah bagi penjelasan yang jelas , terang dan nyata . Kita selalu merasakan kegagalan tu sesuatu yang tidak baik untuk kita . Kita lupa langsung tentang ayat cinta dari Allah dalam surah Al-Baqarah tu . Ingat , Allah tidak akan jadikan sesuatu tanpa sebab . Takkan jadikan sesuatu dengan sia-sia . Cuma bezanya , di sebalik tiap kejadian tu ada hikmahnya yang kita dapat lihat lambat atau cepat . Tapi apa yang kita lihat cepat tu tak semestinya terbaik untuk kita .

Memang ! Tipulah kalau dikatakan saya tidak langsung kecewa dengan result final year exam tu . Iman saya bukannya tinggi mana . Tapi , hati cepat terpujuk dengan ayat-ayat cinta Allah . Hati cepat terpujuk dengan kata-kata pembina semangat oleh pentazkirah-pentazkirah berjasa sewaktu lepas Maghrib . Oh , terima kasih ! Hati , diri cepat tersedar , keputusan straight A's mungkin bukan terbaik untuk saya untuk Final Year hari tu , sebab itu Allah tak bagi kepada saya . Ayat ini bukan untuk pujuk hati . Tapi ini satu realiti . Supaya saya perbaiki diri .

Menurut ayat al-Quran , surah al-Baqarah ayat 286 *loading Broadband sangat lambat untuk mencari mafhumnya jelas sekali Allah bagi ujian , dugaan yang berbeza untuk setiap hambaNya . Sebab kita semua berbeza . Allah bagi ujian , dugaan pada hambaNya dan dalam pada masa yang sama Allah telah kurniakan jalan penyelesaiannya . Tak perlu risau . Cuma kita perlu cari penyelesaiannya . Jangan pernah putus asa , tapi terus yakin pada Allah , pada kemampuan diri , minta petunjukNya dan insyaAllah penyelesaiannya luas terbentang di depan mata setelah kita berusaha . Realiti hidup sering mencengkam jiwa manusia yang tak yakin kepada kekuasaan Allah . Percaya , yakin . Sekadar itu sahaja yang disertakan dalam maksud iman itu sendiri .
Entry ini khas buat adik-adik tingkatan 3 yang bakal menerima keputusan PMR mereka . Jangan risau . Yakinlah dengan qadak dan qadar Allah . Usaha adik-adik , pada suatu hari nanti akan terbukti juga !

p/s : Mohon jari ini mampu menulis lagi untuk sebarkan sebanyak mungkin ! Allah , yusahhil .

Comments

  1. nice entri... berdebar tunggu result nyh.. =)

    ReplyDelete
  2. @ain
    biasalah , akak pun sama . tapi , insyaAllah ain boleh :D

    ReplyDelete
  3. aimi.!terbaek.!kte pon tga mlz2 nk wat HP..tp wat2 rajen jer..haha,,

    ReplyDelete
  4. @maisarah_zam
    tau x pe . tu lah , time free bln 11 malas sgt :D ngee ~!

    ReplyDelete

Post a Comment

comment me :)

Popular posts from this blog

197 - it's been a while

for being imperfect, that is human.

you wish for a perfect day without any flaws, angers, and sorrow but it turns out vice versa.

it’s normal, my dear.

for being imperfect, indeed is for human.

how well you planned your day, 

but because you are a imperfect human who planned,

Allah the perfect one, knows how it will be going; well or bad.

how well you planned your week,

but because you are human full of flaws,

Allah planned it better for you; in many ways.

how well you planned your life,

but because you are a human,

ask, pray, and beg Him to give you the best,

as He knows what’s the best for you.

190 - Wordless Wednesday #4 - a traveler

201 - a sharing to heal your pain

Our iman is not constant. Sometime we feel more close with Allah SWT and sometime we don’t. So when you feel your iman is low turn to Allah SWT and ask for His help. Don’t leave salaah; it’s the foundation and it helps to strengthen our relationship with Allah SWT. The emptiness that we feel can only be filled with the love of Allah SWT. When we try to fill that emptiness with something else that can be a love for a person, wealth etc. then it will cause great pain in the end. When we love something more than Allah SWT then it will cause greatest pain. So strive to get closer to Allah SWT. “Truly in the heart there is a void that can not be removed except with the company of Allah. And in it there is a sadness that can not be removed except with the happiness of knowing Allah and being true to Him. And in it there is an emptiness that can not be filled except with love for Him and by turning to Him and always remembering Him. And if a person were given all of the world and what is in it…