Skip to main content

three ~!


As-Salam :)
wahhh , rindunye blog ni . lama sangat tak menulis .  tangan terasa gatal nak menulis macam-macam . wahh~ haa , macammana dengan entry yang imia tinggalkan dekat korang sebelum balik KISAS ? agak-agaknye  ade yang terasa tak ? harap-harapnya Allah bagi hati sahabat-sahabat blogger imia ni rase , mintak tersentuh , tak banyak sikit pun jadilah :)

haa , balik kali ini , seminggu cutinya , bukan untuk deepavali , untuk CUTI la . dari lepas raya sampai jumaat lepas , baru terubat rindu :)

eh , apa yang THREE tu ? ala , dekat tajuk entry ni ? nii , imia cuma nak bagi tahu , three weeks to go before i left KISAS as form 4 . sedeh kan ? takut iman tergugat bile out of KISAS , tapi bila fikir balik , sampai bila nak bergantung dekat biah solehah KISAS , nanti dah keluar kang , LEMBIK macam mana ?

ni imia nak kongsi kata-kata seseorang , dia hebat kerana Allah izinkan dia jadi hebat :)
entry ini khas buat wanita , perempuan , kaum Hawa dan sejenis dengannya :)

Adikku ,
Sesungguhnya kejadianmu terlalu indah tercipta daripada tulang rusuk Adam yang bengkok ,
untuk dilindungi dan disayangi ,
bukannya diciptakan daripada kepala untuk disanjung dipuja ,
bukan juga diciptakan untuk dipijak dan dijadikan hamba sahaya .
Lantaran itu ,
kau umpama sekuntum bunga yang mana harum aromamu bisa menarik perhatian sang kumbang  untuk mendekatimu .
Adakah semudah itu kau ingin menyerah diri pada si kumbang ?
Akuilah hakikat kejadian dirimu yang menjadi pelemah iman lelaki ,
seandai pakaian malumu kau tanggalkan daripada tubuhmu ,
dan perbatasan aurat kau pandang sebarangan ,
jadilah dirimu hanya sekuntum mawar indah namun tidak berduri  .
Ingatlah wahai adik sayangku ,
indahnya hidup ini andai melayarinya dengan naungan Allah ,
bertunjang ilmu dan kebenaran ,
bersulam akhlak penuh menawan .
Sesungguhnya wanita solehah idaman insan soleh bernama Adam .
'Wanita yang baik itu adalah untuk lelaki yang baik .'

MasyaAllah , sebenarnya panjang lagi , tu pun dah cut dua rangkap , tak mampu nak tulis panjang-panjang . Cukuplah sekadar isi penting dalam hati gundah seorang wanita melihat wanita zaman ini . Hebatnya wanita ini kerana buat hati imia dan maybe hati korang terasa . Wanita ni pun ada cakap , wanita yang MURAH ialah wanita yang sering dipermainkan dan wanita yang MAHAL itulah yang sering dikejar :)

Disebabkan imia ni taklah pandai nak bermadah , so imia hanya hanya boleh salin balik apa yang imia dengar dan imia baca . hope jadi pengajaran buat semua . Salam 'Alaiyk :D

p/s : i've made orange and chocolate cake ~! my friend said that i'm studying the recipe book not THAT BOOK ! ssshhhh ~~

Comments

Popular posts from this blog

197 - it's been a while

for being imperfect, that is human.

you wish for a perfect day without any flaws, angers, and sorrow but it turns out vice versa.

it’s normal, my dear.

for being imperfect, indeed is for human.

how well you planned your day, 

but because you are a imperfect human who planned,

Allah the perfect one, knows how it will be going; well or bad.

how well you planned your week,

but because you are human full of flaws,

Allah planned it better for you; in many ways.

how well you planned your life,

but because you are a human,

ask, pray, and beg Him to give you the best,

as He knows what’s the best for you.

190 - Wordless Wednesday #4 - a traveler

201 - a sharing to heal your pain

Our iman is not constant. Sometime we feel more close with Allah SWT and sometime we don’t. So when you feel your iman is low turn to Allah SWT and ask for His help. Don’t leave salaah; it’s the foundation and it helps to strengthen our relationship with Allah SWT. The emptiness that we feel can only be filled with the love of Allah SWT. When we try to fill that emptiness with something else that can be a love for a person, wealth etc. then it will cause great pain in the end. When we love something more than Allah SWT then it will cause greatest pain. So strive to get closer to Allah SWT. “Truly in the heart there is a void that can not be removed except with the company of Allah. And in it there is a sadness that can not be removed except with the happiness of knowing Allah and being true to Him. And in it there is an emptiness that can not be filled except with love for Him and by turning to Him and always remembering Him. And if a person were given all of the world and what is in it…