Skip to main content

gongbu hangug-eo ( belajar bahasa korea )

insamal [ salam ] .
oneul na gonbu hangug-eo . [ hari ini aku belajar bahasa korea ]
haha . korang nak tau tak . hari ni aku belajar bahasa korea selepas beberapa minit aku kebosanan .
idea nak belajar bahasa korea ni muncul bila aku nak makan . kalau bahasa cina makan = chi , pastu aku fikir la kalau bahasa korea panggil apa ye ?
so aku browse la google translate . dapat la aku tau makan dalam bahasa korea = sigsa .
skarang ni aku da boley baca korean words .[ semua tau tak ! ]
tapi , kelemahannya maksud dia sepatah apa pun aku tak tau .
tadi aku bukak la yahoo korea ! syok oo baca depa punya words .
aku jadik teringin nak tau maksud dia . tu la aku mula blajar maksud dia pulakk .
tadi aku belajar alphabets dia ja .
kalau ampa da belajar , ampa rasa ampa syok sangat [ macam aku ]
aku rasa macam dah pandai baca la . [ macam budak tadika la baru nak belajar ]
tapi makna dia , kena belajaq pelan2 .
aku kan newbie dalam korean language .
hari ni aku belajaq semua alphabets yang ada . dah mahir . esok belajaq basic words pulakk.
okeyh !
tadi aku pi laman web yang aku hari2 pi .
saja ja nak abaq . laman web ni syok sgtt! quizzila .
disebabkan hari ni mood aku korea2 sikit , pastu aku cari la nama aku dalam korea .
aku dapat nama aku Kang Ha Neul .
waaa ! nama dia ok lah jugakk .
pastu aku browse la kat encik google pulakk .
nama dalam bahasa korea .
aku dapat Soo Ha Neul .
aku pikir balek , eh , sama la mcm tadi . cuma depan tu ja !
tapi sampai la ni , aku masih teringin nak tau maksud ha-neul dalam bahasa kita
emm . sapa tau tolong gtau ye .
ok . sudah la ye .
aku sudah malas .
lepas ni aku nak belajar tulis nama au pulak .
soo ha-neul / kang ha-neul .
ngeh3 .
ok
babai ^^
annyonghi kyeseyo. hihi . sempat lagik

Comments

  1. waahhh!!
    nak blajaq jugak .
    t p skOla kita leyh smbng dua.
    HAHA~~

    ReplyDelete
  2. aah . km suka tau ! dila pi lmn web ni , sng nak blajaq [ klau nak blajaq la ] http://www.learnlangs.com/RWP/Korean/

    ReplyDelete

Post a Comment

comment me :)

Popular posts from this blog

197 - it's been a while

for being imperfect, that is human.

you wish for a perfect day without any flaws, angers, and sorrow but it turns out vice versa.

it’s normal, my dear.

for being imperfect, indeed is for human.

how well you planned your day, 

but because you are a imperfect human who planned,

Allah the perfect one, knows how it will be going; well or bad.

how well you planned your week,

but because you are human full of flaws,

Allah planned it better for you; in many ways.

how well you planned your life,

but because you are a human,

ask, pray, and beg Him to give you the best,

as He knows what’s the best for you.

190 - Wordless Wednesday #4 - a traveler

201 - a sharing to heal your pain

Our iman is not constant. Sometime we feel more close with Allah SWT and sometime we don’t. So when you feel your iman is low turn to Allah SWT and ask for His help. Don’t leave salaah; it’s the foundation and it helps to strengthen our relationship with Allah SWT. The emptiness that we feel can only be filled with the love of Allah SWT. When we try to fill that emptiness with something else that can be a love for a person, wealth etc. then it will cause great pain in the end. When we love something more than Allah SWT then it will cause greatest pain. So strive to get closer to Allah SWT. “Truly in the heart there is a void that can not be removed except with the company of Allah. And in it there is a sadness that can not be removed except with the happiness of knowing Allah and being true to Him. And in it there is an emptiness that can not be filled except with love for Him and by turning to Him and always remembering Him. And if a person were given all of the world and what is in it…