74:7
Sometimes, the hardest thing is to let something we think are good for us. | Dashboard | +Follow

187 - friendship




Ain : Boleh tak kita baik-baik je? Macam dulu?
Min : Kenapa? Dulu kita tak baik-baik ke? Kita ada gaduh eh?
Ain : Min... Kau pun tahu kita dulu tak macam ni.
Min : Entah. Aku rasa kita okay je macam mana pun.


——


Min : Entahlah. Aku dah tawar hati nak berkawan dengan Ain weh.

Anis : Dah kenapa pulak dengan korang berdua ni?

Min : Entahlah. Aku pun tak tahu kenapa aku macam ni. Kami dua orang tak buat apa-apa pun, cuma rasa macam masa menjarakkan.

Anis : *jeda 5 saat*
Sebab kau sayang dia, kau jadi macam ni.

Min : Maksud kau?

Anis : Ada sebab kau luah kat aku hari ni. Kau bagitahu aku sebab kau care, kau bagitahu sebab kau taknak hilang dia as a friend.

Min : Mungkin ya, Nis. Tapi, aku tak rasa seronok nak berkawan dengan dia. Kadang-kadang every words yang dia cakap, aku rasa nak tutup telinga je, kau tahu tak? Dia care pasal aku, dia told her story kat aku, but I don't feel like want to listen pun. Feels like I just don't want to hear her voices. At all.

Anis : Bukannya apa, Min. Aku ni bukan sape-sape Min. Tapi aku rasa sebab hati kau kotor, Min. Biasa la, aku pun. Aku tak kata yang aku ni baik, cuma aku kenal kau lama dah weh. You are very nice and kind. Kau block every kindness yang sepatutnya lembutkan hati, dekatkan hati kau dengan dia. Hati yang kotor, senang je nak cuci sebab hati tu belum rosak lagi. Sebelum hati jadi rosak, cuci hati kau dengan istighfar. Bila kau rasa nak marah je, istighfar. Aku tahu, nasihat cikai aku ni tak buatkan kau marah, sebab aku tahu kau baik dan kau suka benda baik-baik.

Min : *tears* *jeda 10 saat*
Kenapa aku dah tak macam yang dulu? Kenapa aku dah jadi tak baik? Masalah yang sepatutnya aku boleh uraikan, aku perbesarkan. Nis, aku dah berubah ke? Aku dah tak baik ke?

Anis : No, kau still baik, and kau akan terus baik. Atas dunia ni, ujian Allah bagi kat setiap orang tak pernah sama. Ada yang Allah uji dengan ibu bapa, harta, position, boyfriend, husband. Tu pun lain-lain situasi untuk setiap orang. Untuk kau, Allah uji dengan ukhwah, friendship. Allah ada cakap, Dia akan uji orang yang beriman.

Min : Tapi...

Anis : Kau berjaya Min, in shaa Allah. Kau feels like you have to change yourself, back to God, and back for good. That's one of the steps. Doa pada Allah, lembutkan hati dia dan lembutkan hati kau. Aku percaya, kau boleh Min.

Min : Thanks Nis. Bestnya jadi kau. Maybe kau ada problems, tapi kau kuat je. Jelesnyaa. Huhu

Anis : *jeda 5 saat* *senyumpahit* Yup, sebab aku rasa aku kena kuat. Aku ada problem macam orang lain jugak. Cuma, lain caranya Allah solve the problem. *senyum*


——


Min : Ain, jom keluar. Tengok Zootopia.
Ain : Jom. Nak ajak sape lagi eh?
Min : This time, kita dua orang je la, lama dah tak keluar berdua. Haha.
Ain : Wahh, pelik kau ni. Ada apa-apa ke?
Min : Ada something aku nak confess. Eh, silap bukan confess, tapi clarify. *wink*


——


Sebab Allah sayang, Allah uji. Fighting, bittaufiq semua!



160723
Syawal ke-18 (birthday)
Pokok Sena

0 comment (s) :

Post a Comment

comment me :)