Heart

As-Salam . Alhamdulillah . I'm home . Celebrated by Hareez's birthday cake . Supported by fast food sponsored by Kak Hasanah . Full ~ But , it is not the point that I want to elaborate . It is about our heart . Kita sering bertanya dekat orang lain ,
" Eh , aku rasa aku buat ni dah kira ok tau daripada kau yang tak buat apa-apa ."
Takpun ayat paling selekeh sekali macam ni ,
" Eh , bukan aku lagi baik daripada kau ke ? "
See , ini bukan nak cerita pasal perasan baik ke ape . Ni nak cerita pasal hati kita . Kita mesti selalu kan tiba-tiba nak je fikir orang tu buat something sebab apa . Dan muncullah fikiran yang menerawang ( maafkan saya , vocab yg sesuai x dpt dcari ) dalam akal macam-macam yang buruk tentang orang tu .

Hati , hati . Apasal la kau degil sangat . Jangan suuzon . Jangan suuzon . MasyaAllah . Marahlah diri sendiri . Kenapa selalu je nampak kesalahan orang lain instead of their kindness ?
Kenapa selalu je nampak diri sendiri tu baik ?
Pernah dengar orang cakap macam ni ,
" Macam mana korang tengok diri orang lain , macam itulah sebenarnya diri kita ."
Zupp , terkenakah anda ? Ataupun masih lagi tak dapat menafsir apa yang saya tulis. Sebenarnya , kalau kita tengok orang dengan penuh hasad dengki , macam tulah diri kita yang penuh dengan hasad dengki .

Allah itu cantik dan Dia suka akan kecantikan . Allah itu adil dan Dia suka akan keadilan . The list goes on ... Saya selalu je tersenyum pada adik-adik second intake yang seolah-olahnya kekurangan kasih sayang . Kasihan melihatkan MJK mereka bertukar kepada HJK . Wahai akak-akak , jom senyum . Tak susah pun . Lembutkan hati . Adik-adik takut , mungkin ? Ya , dakwah bil hal tu lebih berkesan . Kalau sekadar pandai cakap , tapi tak tunjuk memang slack . Sebab orang lebih tengok apa yang kita buat daripada apa yang kita cakap .
Hati tu Allah pegang , Imia . Hati tu Allah punya . Kau tulis , kau cakap , kalau Allah tak kata bagi hidayah pada dia , dia tak akan tertarik . Kau usaha je .
Kata-kata tu lah yang kuatkan saya . Saya bukanlah orang yang tinggi ilmunya . Apa yang saya tulis ini pun based on what I got and read . Hati kita Allah pegang , sahabat ! Naqibah , bukan mudah ! Diberi taklifan sebagai salah seorang TJN Ruhiyyah , bukan mudah . Saya hanya boleh memberi idea , namun saya masih belum mempunyai kekuatan untuk menarik orang melalui kata-kata .
Doakan saya tidak gentar dalam berbicara . Saya sangat bimbang kata-kata saya salah dan menyakiti orang lain .

Know yourself to know someone else . Kenali hati korang . Me too . Agak-agaknya benda yang paling susah dalam hidup agaknya nak menegur diri sendiri , kan ? ( Amanah paling berat , saya tahu ) Bagi saya , saya paling susah nak terima orang yang marah saya tak tentu pasal . Time ni lah , Shikin , Hani , Eyda kata , terima je .
Ambil yang benar !

Hati , moga kau lembut . Aamin .

p/s : gambar sudah di'delete' . thanks untuk yg mengingatkan :)

Comments

  1. gambar tu nmpak kaki...
    delete, delete....

    ReplyDelete
  2. imia,
    tegur saya kalau saya salah.


    -sahabat seTJNruhiyyah. :)


    *err, a'ahla, gmbar tu nmpk kaki skit.

    ReplyDelete
  3. ehh, haha . bru prasan . thanks tegur . entah gambar spe la kt amek . japp2 , tukar gambar ;)
    p/s : tahu dah sape tu ... xD

    ReplyDelete

Post a Comment

comment me :)