Changing

masyaAllah ~

As-salam . Changing . Sometimes feel like silence is better walaupun membaca blog ni takpun mengeluarkan suara but I feel that silence ( in a way does not write anything ) is much better .
My hand is instructed by my brain to write a thing .
Not a random thing . Something that can pleasant other hearts , maybe ?

This post actually for Hanisah , an inspired girl that can play piano well , kan ? ;)
Hanisah , you want to be a better person , right ?
Memang peliklah sape-sape je yang tak mahu jadi baik . Teringat pulak waktu darjah dua , cikgu kelas tanya :
" Siapa nakjadi baik ? "
" Sape yang tanak baik , cekgu ? "
Tu jawapan budak darjah dua , dekat Perak tempat saya belajar duluu .
See , sape tak nak jadi baik ? Macam mana nak jadi baik . Kalau ikut jawapan skemanya , ikut perintah Allah , tinggal larangan Allah --> dah boleh jadi baik .
Tapi , cakap senaaaang . Praktiknya ?

Macam nilah , orang kata be better than you were yesterday, kan ?
Bagi saya , nak jadi baik bukan ambil masa a month or even a year . Nak jadi baik kena slow dulu . Praktikkan apa yang disebut then baru nak kena ambil inisiatif tambah amalan or doing something sunni .
Cara nak jadi baik bukannya ada urutan no. 1,2,3 until 100 . Nak suruh orang jadi baik senang je , tapi time tu je lah jadi baiknya .

Bukannya apabila dah nama Nur , Siti , Nurul dan seterusnya dah kira baik .
Bukannya dah ada mak ayah ustaz ustazah dah kira baik .
Pernah terbaca quote ni dekat ukhwah.com :
" Having Arabic names and Muslim parents does not make us Mukmin , only by obeying Allah do we become one . "
Lihat , kalau nak jadi baik kena berubah . Change , change , change . Berapa banyak pun turning point kita , that shows that we fighting to be better . Bukannya kata nak berubah , tapi tindakan = 0 .
Saya juga pernah je terikut , terbabas dengan segala jenis ego remaja . Nak yang itu , yang ini . Kenapa tak boleh itu , kenapa tak boleh ini ?
Ingat something happens for a reason . Ada hikmah , ada hikmah ( teringat Kak Anith ) .

Kitalah pelukisnya . Hargai diri~

Changing for good  is ain't a crime bak kata encik/cik Hlovate . Tak salah .
Nak berubah paling senang sangat , hargai apa yang kita ada .
Orang kata , nak hargai mata kena bayangkan hidup tanpa mata , nak hargai hidung kena bayangkan hidup tanpa hidung and the list goes on ..
So , which of the favours of your Lord you will deny ? --> 55:13

Tapi cuba bayangkan nak hargai hidup sekarang kena bayangkan kehidupan kita sewaktu mati .
Sebelum menyesal ataupun dah menyesal , yok teruskan hidup dengan sifat mahmudah . Tak susah , perlahan-lahan . Semua orang ada hak untuk berubah , betul ?

P/S : Fortunate is he who not carry envy as a companion :)



Comments

  1. can play piano well??=)
    thx 4 d motivation..
    will strive 4 d best.

    ReplyDelete
  2. can play piano well??=)
    thx 4 d motivation.
    will strive 4 d best.

    ReplyDelete

Post a Comment

comment me :)