Tolong :)


As-Salam .
Ya . tak sabar menanti kehadiran adik-adik Form 4 .
AS ? Entah dapat ke tak . Sebabnya tahun ni SANGAT ramai Form 4 yang akan masuk compared by past year .
So , bakal akak-akak , jika anda dianugerahkan seorang AS , bertanggungjawablah .
Mungkin naqibah harus bertanggungjawab terhadap adik usrahnya , bagaimana pula dengan seorang kakak kepada AS ?
Hari ini bukan nak cerita perjalanan seorang ex-AS mahupun bakal kakak . Namun nak cerita tentang istikharah .
Istikharah ini bukanlah setakat waktu nak memilih sayap perjuangan , doktor , guru mahupun surirumah .
Lagi-lagi utama utama memohon pertolongan Allah dalam setiap tingkah , gerak dan perbuatan kita dalam kita mengajak orang , bukan ?
Saya katakan , membina manusia .
Merancang dan membina jiwa-jiwa untuk sama-sama berada dalam saff perjuangan . Kalau nak jadi doktor taknak usaha , apa gunanya , bukan ?
Istikharahlah agar semua perancangan dan keputusan yang akan datang tiba dan hadir dari Allah . Ya , dari Allah .
Sound easy right ? But in reality , it's not .
Kalau mudah semua orang dah buat .
Kalau dulu waktu kecil-kecil kalau tak dilarang makan daging khinzir , kalau tak dilarang pegang anjing , kalau tak dilarang minum arak , sudah tentu kita sekarang sedang meneguk , memakan dan menyentuhnya , bukan ?
Tapi itulah yang mengajar kita , Tarbiyah kan namanya tu ? Belajar , tahu dan mengamalkannya .
P/S : Kata Kak Qaleesh , " Sebelum ajak orang , kita dah solat taubat belum ?" Dangg ~ sakitt xD

Comments