Jatuh dan Gagal


As-Salam .
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani .
Just now , I'm done with my holiday package , Biology Paper II and III . So , it's now 7 out of 14 . Half . Ya Allah , permudahkanlah . Ya , malas sering menti di bibir saya . Tapi dengan semangat plus kecuakan untuk menghadapi SPM 2012 , saya cuba untuk menjadi rajin . Dan sekarang plan untuk belajar 5 jam sehari . Cukup ? Harapnya saya sabar . Ilmu kan luas . Mana mungkin saya hanya belajar untuk SPM kan ? Ya , harapnya saya belajar kerana ingin menjadi seorang yang berguna dan berilmu dalam menyebarkan dakwah Islam dekat bumi ini . Walaupun bumi Malaysia , apa salahnya . Bumi juga kan ?
Kita merancang , Allah merancang , dan sesungguhnya perancangan Allah adalah yang terbaik .
That word make me realise again . Kita rasa apa yang kita mahu terbaik untuk kita . Tapi , sebenarnya tidak ! Bila tidak , Allah memberi sebenarnya apa yang kita tidak mahu . Dalam masa terdekat , banyak yang saya rancang , saya tak dapat capai . Tapi bila Jat kirim email dekat saya , nasihat itu ini , bila dia sertakan words tu , baru saya sedar . Kita boleh rancang , minta itu ini daripada Allah , tapi bila benda tu bukan terbaik untuk kita , kita tak akan dapat . Teringat pula kepada firman Allah :
" Boleh jadi kamu membenci sesuatu , padahal ia amat baik bagimu , dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu ; Allah mengetahui , sedang kamu tidak mengetahui . " Al-Baqarah : 216.
Ayat tu dah bagi penjelasan yang jelas , terang dan nyata . Kita selalu merasakan kegagalan tu sesuatu yang tidak baik untuk kita . Kita lupa langsung tentang ayat cinta dari Allah dalam surah Al-Baqarah tu . Ingat , Allah tidak akan jadikan sesuatu tanpa sebab . Takkan jadikan sesuatu dengan sia-sia . Cuma bezanya , di sebalik tiap kejadian tu ada hikmahnya yang kita dapat lihat lambat atau cepat . Tapi apa yang kita lihat cepat tu tak semestinya terbaik untuk kita .

Memang ! Tipulah kalau dikatakan saya tidak langsung kecewa dengan result final year exam tu . Iman saya bukannya tinggi mana . Tapi , hati cepat terpujuk dengan ayat-ayat cinta Allah . Hati cepat terpujuk dengan kata-kata pembina semangat oleh pentazkirah-pentazkirah berjasa sewaktu lepas Maghrib . Oh , terima kasih ! Hati , diri cepat tersedar , keputusan straight A's mungkin bukan terbaik untuk saya untuk Final Year hari tu , sebab itu Allah tak bagi kepada saya . Ayat ini bukan untuk pujuk hati . Tapi ini satu realiti . Supaya saya perbaiki diri .

Menurut ayat al-Quran , surah al-Baqarah ayat 286 *loading Broadband sangat lambat untuk mencari mafhumnya jelas sekali Allah bagi ujian , dugaan yang berbeza untuk setiap hambaNya . Sebab kita semua berbeza . Allah bagi ujian , dugaan pada hambaNya dan dalam pada masa yang sama Allah telah kurniakan jalan penyelesaiannya . Tak perlu risau . Cuma kita perlu cari penyelesaiannya . Jangan pernah putus asa , tapi terus yakin pada Allah , pada kemampuan diri , minta petunjukNya dan insyaAllah penyelesaiannya luas terbentang di depan mata setelah kita berusaha . Realiti hidup sering mencengkam jiwa manusia yang tak yakin kepada kekuasaan Allah . Percaya , yakin . Sekadar itu sahaja yang disertakan dalam maksud iman itu sendiri .
Entry ini khas buat adik-adik tingkatan 3 yang bakal menerima keputusan PMR mereka . Jangan risau . Yakinlah dengan qadak dan qadar Allah . Usaha adik-adik , pada suatu hari nanti akan terbukti juga !

p/s : Mohon jari ini mampu menulis lagi untuk sebarkan sebanyak mungkin ! Allah , yusahhil .

Comments

  1. nice entri... berdebar tunggu result nyh.. =)

    ReplyDelete
  2. @ain
    biasalah , akak pun sama . tapi , insyaAllah ain boleh :D

    ReplyDelete
  3. aimi.!terbaek.!kte pon tga mlz2 nk wat HP..tp wat2 rajen jer..haha,,

    ReplyDelete
  4. @maisarah_zam
    tau x pe . tu lah , time free bln 11 malas sgt :D ngee ~!

    ReplyDelete

Post a Comment

comment me :)