74:7
Sometimes, the hardest thing is to let something we think are good for us. | Dashboard | +Follow

the word , sorry


As-Salam , today i wanna share with all of you about , the word of 'sorry' . Sape senang nak maafkan other peeps ? Wahh~! readers imia memang senang nak maafkan orang kan kan kan ? xD . tehee~! We often hear :
I'm sorry .
or even ..
I'm not being rude . sorry .
or whatever situation that relate on the word of sorry :) . the value of sorry make the receiver of the word being calm and not too mad because of our fault , right ? and the one who marah-marah tadi  , will forgive us EASILY and then it will sillah [ connect back ] our friendship or even between saudara se-muslim x)

Abu Hurairah narrated that Muhammad SAW bersabda :
Musa bin Imran bertanya : " Wahai Tuhanku , siapakah hambaMu yang paling mulia di sisiMu ? FirmanNya : " Siapa yang mengutamakan kemaafan sedangkan dia mampu untuk membalasnya dengan kejahatan . "
Look~! Allah pun dah berfirman , the best are the one yang mampu maafkan orang lain even dia boleh balas lagi dengan any big crime . Dan imia tahu readers imia ni semuanya InsyaAllah dirahmati Allah , dan you all mesti pernah watching big drama orang tengah gaduh . So , ape perlu korang buat ? ehhh ~ , korang jangan join mana-mana pihak pulak , or korang jangan pulak api-apikan pihak itu dan ini ye . You guys kena make peace between them . Bak kata orang , lebih kurang pendamai la :)

Allah ada berfirman :
"Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat." - [Al-Hujurat : 10]
So , rugilah mereka-mereka yang memutuskan persaudaraan . Eh , imia teringatlah , you guys ingat tak , waktu we all form 3 kalau tak silap imia , we learnt about hadith , one hadith about sedekah > ingat tak , ingat tak ? mendamaikan dua orang yang bermusuhan juga adalah sedekah . tengok , senang-senang je kite semua dapat pahala sedekah . tak payah susah-susah nak keluarkan duit bagai .

So , conclusion for this entry is : why don't we say sorry and why don't we forgive the one who said sorry ?
My beloved reader , got it ? Live well or live hell , you choose :) Wassalam .
May Allah bless all of us ^^;;

3 comment (s) :

anysmayonis :) said... Best Blogger Tips [Reply] Best Blogger Templates

yang topik sedekah tu , topik form 2 :)

이 미아 룬 said... Best Blogger Tips [Reply] Best Blogger Templates

@anysmayonis :) oh , ye ea ? akak lupelah , dah dua thn tggl :) , will be edit back . anyway thx dear ;)

anysmayonis :) said... Best Blogger Tips [Reply] Best Blogger Templates

okay kak :D

Post a Comment

comment me :)