miss youu

salam .
tajuk GERUN .
haha . 

i just miss someone
'Ain Syafiqah Abu Sofian .
'ain , syok tak .
'ain nak beli souvenir kat kami kan ??
kami harap 'ain balek dengan selamat 
hehe .
selamat berbahagia nun disana .
okeyh . tukar tajuk ~
aku tulis entry ni just lepas balek daripada masjid .
baru lepas dengar ceramah
terjemahan surah Al-Ankabut [ surah labah2]
tapi ayat ni tentang jihad .
semua orang perlu jihad .
pada keadaan tertentu .
walaupun kita susah , senang , bujang , dah kawen , berat , ringan , berkenderaan ataupun berjalan kaki .
maksudnya dalam semua keadaan kita perlu berjihad .
berjihad untuk apa ?
berjihad untuk menegakkan agama Allah
yang semakin lama semakin goyah dek umat sendiri [ aku terasa ]
sekarang ni jugak aku tengah tengok majalah 3 .
tajuk hari ni tentang tempat pelupusan ayat2 suci Al-Quran .
waa ! baguslah .
sebab dia cerita ada AJK masjid yang nak ganti Al-Quran ,
so Al-Quran yang dah tak elok mereka hantar ke tempat pelupusan ayat suci Al-Quran .
baguslahh .
ok.
sudah la ye .
aku macam bagi ceramah pulakk
tapi aku cuma menyebarkan je .
tapi aku tau tak ramai pun yang baca entry ni .
tapi apa salahnya menyebarkan benda baek , tak bukan ??
salam 1 Zulhijjah isnin ni ye .
puasa la ye . kan sunat ^^

Comments

  1. salam aimi. nice post. haha, comel sungguh kalian ni. bosan ni sbenarnya , tiba2 rajin pula nak bca blog kalian. yours is better than timah's of course sebb timah tu pndai merapu ja.. so, regarding the call for jihad, semua org kena berjihad, dalam susah atau senang, sakit atau sihat kan.. nama pun jihad, so it must be something big, something contributing, it requires effort..so cuba relate seruan jihad dengan kehidupan kita sekarang, specifically kehidupan aimi ..aimi rsa apa medan jihad aimi yg boleh beri sumbangan utk ummah dan islam?

    ReplyDelete
  2. k.umai : kalau nak relate seruan jihad denagn kehidupan aimi , jihad nak menuntut ilmu supaya boleh berjuang menaikkan agama Islam . kalau dalam soal masyarakat , nak berjihad untuk mendisiplinkan masyarakat + tanak any social events yang tak patut tu dihentikan . so kena jihad nak bagi semua tu tercapai ryte ?

    ReplyDelete
  3. bguslah aimi dah faham..yg penting kena jadi individu muslim yang sebenar ( check 10 muwasafat tarbiyah, boleh google atau tanya cik hlovate :D), kemudian janagn lupa sampaikan islam( anything about islam, perkara2 yg baik2, ttg Allah dan rasul) kpd kawan2..selamat berjihad :D

    ReplyDelete
  4. ya . selamat berjihad nak jadik doc ye kak umai . bantu sedara sesama Islam . :)) .

    ReplyDelete

Post a Comment

comment me :)